as dori sa stiu si eu daca in momentul nasterii unui copil, odata ajunsa acasa de la maternitate acesta este trecut la plata intretinerii. Am inteles ca ar fi o lege in care se stipuleaza ca bebelusii pana la varsta de 6 luni nu ar trebui trecuti la plata intretinerii, daca este asa as dori sa stiu si care este legea in care se stipuleaza aceasta. va multumesc.
Nu exista nici o dispozitie legala in aces sens, Legea nr. 230/1997 prevede ca asociatia de proprietari stabiuleste cheltuielile aferente potrivit numarului de persoane, insa nimic nu o impidica sa considee persoana copilul in virsdta de peste sase luni sau un an.
Nu exista nici o dispozitie legala in aces sens, Legea nr. 230/1997 prevede ca asociatia de proprietari stabiuleste cheltuielile aferente potrivit numarului de persoane, insa nimic nu o impidica sa considee persoana copilul in virsdta de peste sase luni sau un an.
[EDITAT]
Intrebarea era daca exista o lege care sa-i scuteasca pe copiii sub 6 luni de plata cheltuielilor ce se trc pe persoana. Nu exista pentru ca ar fi incorect, nedrept, etc. Eu cpbor si urc la etajul 10 cu liftul impreuna cu copilul de 3 luni intr-un carucior si consum energie electrica pentru 2 persoane in timp ce alt vecin a ramas la usa liftului si asteapta pentru ca nu a incaput in lift. Nu-i normal sa particip la plata energiei consumate de lift cu 2 persoane chiar daca una are 3 luni dar ocupa tot liftul? Si exemple sunt multe.
Nu exista nici o dispozitie legala in aces sens, Legea nr. 230/1997 prevede ca asociatia de proprietari stabiuleste cheltuielile aferente potrivit numarului de persoane, insa nimic nu o impidica sa considee persoana copilul in virsdta de peste sase luni sau un an.
Referitor la subiectul discutat mai sus, a fost dezbatut si in asociatia in care locuiesc si in multe altele din tara.
Ca raspuns, pot sa va informez cum s-a stabilit in asociatia noastra in anul 2007 de catre presedinte, administrator, sef de scara, comitetul scarii si toti locatarii, fiind in vigoare hotararea pana la o noua decizie :
- persoanele care au in ingrijire copii pana la varsta de 5 ani ( cand este destul de mare sa umble singur pe casa scarii ), nu platesc intretinere pentru acestia.
S-a motivat ca:
1. - copiii pana la varsta de 5 ani sunt carati in brate pe casa scarii,
2. - in lift nu ajunge la greutatea unei persoane fara mama sau tata,
3. - iluminatul casei scarii se face 24 de ore - nu la numarul de persoane,neavand senzor de miscare- chiar si asa copilul nu iese fara unul din parinti;
4. - femeia de serviciu nu matura pe urma lor, ci de cate ori este stabilit in contract ;
5. - nu deterioreaza interiorul casei scarii - intrucat sunt supravegheati ( nu umbla cu termopane, centrale termice, nu monteaza instalatii de gaz, nu cara mobila ,nu folosesc interfonul si nu zgarie peretii cu jucarii sau alte obiecte - precum cei mari, nesupravegheati si fara educatia de acasa).
6. - gunoiul care se plateste, nu este cantarit pe numarul de persoana, ci este la comun si repartizat pe tomberoane ecologice ( si nu este dus de copii, ci de parinti ). Totalul de gunoi nu depaseste cota maxima pe o persoana in conditii normale. Cei care nu au copii pot face curatenii generale in apartament - sau fac si se sustrag de la plata gunoiului rezultat in urma reparatiilor ( amestecandu-l cu gunoiul celorlalti locatari - astfel incarcandu-le acestora facturile, nefiind supravegheate tomberoanele ).
7. - zgomotul copiilor nu depaseste decibelii admisi de lege catre spatiul celorlalte apartamente, ei dorm mai mult in perioada respectiva si nu folosesc alte aparate care pot provoca zgomot care sa-i deranjeze pe vecini ( nu fac petreceri,nu folosesc bormasini, picamere. polizoare etc, si nu fac scandal pe casa scarii).
8. - timpul petrecut este dormind, plimbat in parc, la bunici, la crese,insotit de parinti oriunde s-ar duce.
9. - timpul activ petrecut in locuinta sau pe casa scarii este nesemnificativ fata de o persoana ce depaseste varsta de 5 ani.
10. - familiile cu copii mici reprezinta o mandrie pentru societate - mai ales pentru perpetuarea speciei umane - copiii beneficiaza din partea statului si patronatelor de foarte multe drepturi:
-scutiri 100% de la - medicamente,
- transport ( avion, vapor, tren,metrou, tramvai,troleibuz, autobuz, microbuz,etc ) - in legislatia rutiera (atat cea veche cat si cea noua copiii la care facem referinta nu se iau in consideratie persoane in certificatul de inmatriculare )
- la muzee, case de cultura, stranduri,
- cazarea in hotel, motel pensiuni - nu platesc pat separat
- si multe alte drepturi care se cunosc dar nu sunt puse in aplicatie - cei care vor sa beneficieze de ele trebuie dezbatute in asociatie pentru a le obtine, pentru ca legea permite decizia majoritatii intr-un bloc.
1. Eu nu cred ca un copil de 4 ani este dus de parintele lui in brate pana la et.8.
2. In schimb ocupa volumul unei persoane (cu carucior cu tot), astfel incat persoana care nu mai incape in lift datorita copilului vecinului trebuie sa cheme liftul sa faca un drum suplimentar - consum de curent. Nu se plateste liftul pentru greutatea persoanelor, ci pentru service, iar curentul consumat de acesta se plateste la cate curse executa, nu la greutatea persoanelor;
3.La 4 ani n-ati vazut copil iesind singur afara? Ati sesizat cate curse fac cu liftul copiii iesiti la joaca? De cate ori intra si ies din casa dupa vreo jucarie?
4. Dar mama lor curata in casa mai mult pentru ca este un copil, decat daca n-ar fi? Esta exact aceeasi problema.
5. Chiar asa? Nu zgaraie peretii, nu-i deseneaza? Asta poate doar in filmele de educatie a copiilor unde se arata "cum e bine".....
6. Dar multimea de pampersi si resturile ambalajelor de la cutiile cu tot felul de minuni alimentare pentru copii?
7.Zgomotul, despre care e bine sa nu mai vorbim, nu se pune la intretinere nici pentru oamenii mari......
8 Si? Nici asta nu se pune la intretinere.
9. Ati avut de-a face cu un copil de 0-5 ani deasupra capului Dv? Probabil ca nu, de vreme ce scrieti ca pana la 5 ani doarme de rupe pamantul sub el......
10. Statul isi permite sa plateasca tot felul de scutiri pentru copii, ca doar o face din buzunarul nostru, al tuturora, dar nu vad ce mandrie sunt copiii vecinilor pentru Dv. personal....asta asa, ca sa vorbim discutii.
.....................
Toate argumentele Dv. sunt pur si simplu teoretice si luate din reviste sau din forumuri pentru mamici, de unde ati cules floricelele astea si ni le-ati expus noua ca pe niste argumente care ar fi tinut la o AG dintr-o asociatie de proprietari reala.
....................
Sa nu-mi contraargumentati ca as fi Muma Padurii, am avut copil si nepoti, dar nu m-am gandit o clipa ca as putea sa cer vecinilor mei sa-mi plateasca intretinerea pentru copil si nepoti. Asa ceva nu se face......
Domnu Pacala... asociatia a luat niste hotarari de m-ati lasat masca...
Nu e de mirare ca tara e in starea in care este, pentru ca fiecare conduce dupa cum crede el ca ar trebui si nu dupa lege.
oricum, mi-a placut aia cu mandria pentru societate.
Eu, daca as locui la dvs in bloc, as propune sa platesc jumatate din cotele de intretinere, pentru ca stau mai mult de 15 ore in afara imobilului, apa beau la munca, gunoiul il arunc la blocul de vizavi, ascult muzica la casti... deci...